Pracownia Mikrobiologii Pasz
telefon 94-343-90-31
Zasady przyjmowania próbek
Wytyczne ogólne
Oddział ZHW w Koszalinie nie ponosi odpowiedzialności za pobór i transport próbek przeznaczonych do badań. Próbki powinny być dostarczane w odpowiednich warunkach w sposób zabezpieczający przed zanieczyszczeniem, uszkodzeniem, rozlaniem czy pomieszaniem. W przypadku próbek środowiskowych konieczne jest transportowanie próbek w termotorbach z wkładem chłodzącym. Dopuszcza się możliwość przyjmowania próbek pasz (mączka rybna, olej rybny, karma dla zwierząt) dostarczanych pocztą lub kurierem - fakt ten należy odnotować w Umowie/zleceniu.
Pracownik Punktu Przyjęcia Próbek każdorazowo sprawdza zgodność dokumentów z dostarczonymi próbkami i ocenia wstępnie stan opakowania dostarczonych próbek.
Punkt Przyjęcia Próbek strefa A
Każda próbka powinna być osobno zapakowana, zabezpieczona w sposób uniemożliwiający zanieczyszczenie i uszkodzenie, oznakowana w czytelny sposób (np. nr próbek, nr bezpiecznej koperty):
- Wycinki z tusz zwierząt rzeźnych - pakowane w sterylne woreczki np. Whirl-Pak, powierzchnia pobranej próbki 20 cm2 (4 krążki po 5 cm2; średnica ok. 2,5 cm; grubość ok. 2 mm),
temperatura transportu 1 - 8 °C (informacja o temperaturze dostarczonych próbek musi być odnotowana w uwagach do Umowy/zlecenia),
czas transportu nie może przekroczyć 24 godzin od momentu pobrania. W przypadku braku możliwości dostarczenia próbek w dniu pobrania,
dopuszcza się przechowywanie próbek w temperaturze 3 °C ? 2 °C maksymalnie do 24 godzin. Fakt ten należy odnotować w uwagach do Umowy/zlecenia.
W dokumentach towarzyszących próbce oprócz informacji ogólnych konieczne jest umieszczenie daty i godziny pobrania wycinków, rodzaj tusz, numery ubojowe - Wymazy z tusz zwierząt rzeźnych - pakowane w sterylne woreczki np. Whirl-Pak, powierzchnia pobranej próbki 400 cm2, temperatura transportu 1 - 8 ºC
(informacja o temperaturze dostarczonych próbek musi być odnotowana w uwagach do Umowy/zlecenia), czas transportu nie może przekroczyć 24 godzin od momentu pobrania.
W przypadku braku możliwości dostarczenia próbek w dniu pobrania, dopuszcza się przechowywanie w temperaturze 3 ºC ± 2 ºC maksymalnie do 24 godzin. Fakt ten należy odnotować w uwagach do Umowy/zlecenia.
W dokumentach towarzyszących próbce oprócz informacji ogólnych konieczne jest umieszczenie daty i godziny pobrania wymazów, rodzaj tusz, numery ubojowe. - Obiekty z obszaru produkcji i obrotu żywnością (wymazy z powierzchni, płytki kontaktowe)
Próbki powinny być transportowane w temperaturach zalecanych przez normę PN - EN ISO 18593:2018-08: próbki wymazów z powierzchni środowiska produkcyjnego, płytki kontaktowe: od 1 oC do 8 oC (informacja o temperaturze dostarczonych próbek musi być odnotowana w uwagach do Umowy/zlecenia). Pobrane wymazy powinny być dostarczone do laboratorium w możliwie najkrótszym czasie, najlepiej w dniu pobrania (aby laboratorium rozpoczęło badanie max. w ciągu 24 godzin od momentu pobrania wymazów). W dokumentach towarzyszących próbce, oprócz informacji ogólnych (zleceniodawca/właściciel/płatnik, miejsce pobrania próbek, osoba pobierająca próbki - zleceniodawca/przedstawiciel zleceniodawcy/właściciel) konieczne jest podanie:- daty i godziny pobrania wymazów,
- nazwy poszczególnych badanych powierzchni z określeniem wielkości powierzchni pobranego wymazu (w cm2), jeżeli wielkość powierzchni pobranego wymazu nie jest znana podać informację - "powierzchnia nieokreślona".
- sposób pobrania próbek (procedura, przepisy).
Punkt Przyjęcia Próbek strefa B
Wymagania dotyczące dostarczanych próbek:
- każda próbka powinna być osobno zapakowana, zabezpieczona w sposó uniemożliwiający zanieczyszczenie i uszkodzenie
- oznakowanie w sposób umożliwiający identyfikację próbki (np. nr próbek, nr bezpiecznej koperty)
- gramatura próbek - nie mniej niż 100 g lub 100 ml (lub opakowań jednostkowych)
- w przypadku zlecenia, na którym nie ma informacji odnośnie gramatury przyjmowanych próbek, pracownik Punktu musi dokonać ważenia i umieścić wyniki w uwagach do Umowy/zlecenia
- w Umowie/zleceniu na wykonanie badań powinna znaleźć się informacja na temat numeru partii, masy lub objętości partii, oznakowania pojemników lub etykiet. Pracownik Punktu Przyjęcia Próbek dokonuje oceny
- w przypadku próbek dostarczanych pocztą lub kurierem - fakt ten należy odnotować w Umowie/zleceniu.
Wykaz metod akredytowanych Pracowni Mikrobiologii Pasz
Lista akredytowanych działań prowadzonych w ramach zakresu elastycznego AB-546 dla
Pracowni Mikrobiologii Pasz